750 TL üzeri ücretsiz kargo
750 TL üzeri ücretsiz kargo
750 TL üzeri ücretsiz kargo
Tuz Bir Baharat mıdır?

Tuz Bir Baharat mıdır?

            Yemekleri lezzetlendirmek için kullanılan tuz, aslında bir baharat değildir. Çünkü tuz, bitkilerden elde edilmez. Tuz, doğada bulunan doğal bir mineral bileşiktir. Temel olarak sodyum ve klorür minerallerinin bir araya gelmesi ile oluşan tuz, çeşidine bağlı olarak içerisinde kalsiyum, magnezyum, potasyum gibi farklı pek çok minerali de barındırabilir.

Baharat Nedir?

             Baharatlar çeşitli yöntemlerle bitkilerden elde edilen ve yemeğe lezzet katması için kullanılan malzemelerdir. Baharatlar, çeşitli yöntemler kullanılarak bitkilerin kök, yaprak, tohum gibi kısımlarından üretilir. Bu kısımların kurutulması ve öğütülmesi gibi işlemler sonucunda yemeklere lezzet vermek için kullanılan, yoğun koku ve aromaya sahip baharatlar ortaya çıkar.

Tuz ve Baharatlar Arasındaki Farklar      

             Tuz ve baharatlar yemeklerde lezzeti artırmak için bazen birlikte bazense ayrı ayrı kullanılan malzemelerdir. Yemeklerde kullanım tuz ve baharatın ortak özellikleri olduğu için tuz bir baharat gibi algılansa da aslında baharat değildir ve aralarında pek çok fark bulunmaktadır.

  • Tuz doğal olarak tuz kaynaklarından çeşitli yöntemler kullanılarak çıkarılır. Baharatlar ise çeşitli bitkilerin tohum, yaprak, kök gibi kısımlarından üretilir.
  • Tuz temel olarak sodyum klorür minerallerinin bir araya gelmesi ile oluşurken baharatlar daha çok vitamin ve antioksidan içerir.
  • Tuz yemeğin lezzetini vurgulayarak belirgin bir tat katarken baharatlar yemeklere genelde tatlılık, acılık ekşilik gibi aromalar kazandırır.
  • Tuz beyaz renkte ve kristal yapıdayken ve herhangi bir kokuya sahip değilken baharatların rengi, yapısı ve kokusu çeşidine göre farklılık gösterir.

Tuz ve Baharatlar Birlikte Nasıl Kullanılmalı?

           Tuz çoğu insan için yemeklerde olmaz olmaz lezzet verici olarak kullanılmaktadır. Yemeğe farklı aroma ve lezzet katmak ise baharatlar ile sağlanabilir. Ancak tuz ve baharat dengesinin doğru ayarlanması, aşırıya kaçılmaması ve kontrollü bir şekilde eklenmesi yemekte mükemmel lezzeti yakalamak için dikkat edilmesi gereken bir noktadır.

            Tuz ve baharatı ayrı ayrı yemeklere eklemek yerine baharatlı tuzlar tercih edilerek tek seferde yemeğe hem tuz hem de baharat eklemesi yapılabilir. Mayi’nin 3 farklı çeşidi bulunan baharatlı tuzları, yemek yaparken pratiklik sağlar ve yemeğe lezzeti dengeli bir şekilde verir. Soğanlı tuz ve sarımsaklı tuz, soğan ve sarımsak doğramaktan hoşlanmayan veya kısıtlı zamanda daha hızlı bir şekilde yemek hazırlamak isteyenler için kurtarıcı ürünlerdir. Karışık baharatlı tuz ise içerisinde bulunan farklı baharat çeşitleri ve tuz ile yemeğe harika bir lezzet verir. Üstelik bu ürünlerde kullanılan baharatlar ışınlama işlemi uygulanmadan üretilen baharatlar olduğu için sağlık dostudur.

Tuzun Sağlık Üzerine Etkileri

            Yemeklerde lezzet için kullanılan tuz, sağlığımız için gerekli minerallerin birçoğunu içerisinde bulundurur. Bu minerallerden en çok bilineni ise sodyum mineralidir. Tuzun oluşumu için yapı taşı görevi gören sodyum minerali, vücudumuz için de oldukça önemli bir yere sahiptir ve insan vücudu ihtiyaç duyduğu sodyumun büyük çoğunluğunu tuzdan karşılar.

            Sodyum, vücutta suyun tutulmasını sağlayarak hücre sağlığını destekler ve hücrelerin kaliteli bir şekilde çalışmaya devam etmesini sağlar. Tuz ayrıca içerdiği potasyum ve mineralleri sayesinde kasları ve kemik yapısını destekler. Tuzun vücudumuza en büyük yararlarından birisi de asit baz dengesini ve elektrolit dengesini sağlamaktır.  Bu sayede kalp ve damar sağlığı, sinir sistemi, bağışıklık sistemi, kas ve kemik sistemi gibi vücudumuzda bulunan pek çok sistemin sorunsuz çalışmasını destekler. Tuzun uykusuzluk ve depresyona da iyi geldiği düşünülmektedir. Çünkü tuz kullanımı melatonin üretimini destekleyerek kaliteli bir uykuya yardımcı olur. Tuzun içerisinde bulunan iyot minerali de özellikle çocukluk ve gençlik döneminde büyüme gelişmeyi destekler.  Tuzun faydaları saymakla bitmese de bilinen en temel faydaları bunlardır.

Paylaş: