İyotsuz Tuz Nedir? Faydaları Nelerdir?

İyotsuz Tuz Nedir? Faydaları Nelerdir?

İyotsuz tuz, içerisinde iyot minerali bulunmayan veya eser miktarda iyot minerali içeren tuzdur. İyot sağlığımız için faydalı bir mineral olmasının yanında bazı durumlarda iyotsuz tuz kullanılması gerekmektedir. Özellikle guatr hastaları ve tiroid bezi çok çalışan kişiler için iyotsuz tuz kullanımı oldukça önemlidir. Bu tür hastalıklara sahip bireylerde iyotsuz tuz kullanımı sağlığa çok daha faydalıdır.

İyotsuz Tuz Nedir?

İyotsuz tuz içerisinde iyot minerali bulunmayan tuz çeşididir. Temel olarak sodyum klorür mineralinden oluşan iyotsuz tuz, çeşitli nedenlerle insanlar tarafından tercih edilmektedir. İyotsuz tuz, normal sofra tuzu gibi üretim süreçlerinden geçirilerek üretilir. Aradaki tek fark, iyotsuz tuz üretilirken içerisinde iyot ilavesi yapılmaz. İyotlu tuz ile iyotsuz tuz arasında herhangi bir tat farklı bulunmamaktadır. İyotsuz tuz üretilirken içerisine sodyum alüminosilikat, silikon dioksit ve magnezyum karbonat gibi çeşitli katkı maddeleri eklenmektedir. Bu katkı maddeleri sağlığımıza çeşitli zararlar verip bazı hastalıklara yol açabileceği için gerekli olmadığı sürece iyotsuz tuz tercih edilmemesi önerilmektedir.

İyotsuz Tuzun Faydaları Nelerdir?

Sağlığımız için önemli bir yere sahip olan iyot minerali, eğer herhangi bir sağlık problemi yoksa yeterli miktarda vücuda alınması gereken bir mineraldir. Genellikle uzmanlar tarafından iyotlu tuz kullanılması tavsiye edilse de iyotsuz tuzun da bazı durumlarda insanlara sağladığı çeşitli faydalar bulunmaktadır. Özellikle guatr hastalığı, iyot alerjisi vb. Bazı sağlık problemlerinde iyotsuz tuz kişiye çeşitli faydalar sağlamaktadır. Bu faydalardan bazılarını sıralayacak olursak;

●   Tiroid hassasiyeti olan veya tiroid hastalıklarına sahip kişiler tarafından iyot alımını daha rahat kontrol altında tutmaya yardımcı olur.

●   İyotsuz tuz, tuz tüketimini sınırlamaya çalışan kişilere fayda sağlayabilir.

●   Hamilelikte bazı durumlarda fazla iyot alımı zarar verebilmektedir. Eğer doktor tavsiyesi olursa hamilelikte iyotsuz tuz kullanımı, daha sağlıklı bir hamilelik için fayda sağlayabilir.

İyotlu Tuz mu İyotsuz Tuz mu Daha Sağlıklıdır?

İyotsuz tuz, sofra tuzunun üretilirken içerisine iyot ilavesi yapılmaması ile üretilen tuz çeşididir. Bazı özel durumlarda ve bazı hastalıklara sahip kişiler tarafından iyotsuz tuz kullanılmaktadır. İyotlu tuz ise tuzun üretimi sırasında iyot ilavesi yapılarak iyot oranının artırılması ile üretilir. Bazı tuz kaynaklarından üretilen tuzların doğal iyot oranı yüksek olabilmektedir.

İyotlu tuz mu iyotsuz tuz mu daha sağlıklı sorusu insanlar tarafından sıkça sorulmaktadır. Yapılan araştırmalar, iyot mineralinin sağlığımız için önemli bir mineral olduğunu göstermektedir. Özellikle çocuklarda büyüme gelişmeyi destekleyen, beyin gelişimini olumlu yönde etkileyen iyot minerali, herhangi bir sağlık problemi görülmediği sürece vücudumuzun ihtiyaç duyduğu önemli minerallerden birisidir. İyot yetersizliği çocuklarda büyüme, gelişme ve zeka geriliği gibi sonuçlara yol açabilmektedir. Bu nedenle uzmanlar, özel bir durum olmadığı sürece iyotlu tuz kullanımını önermektedirler.

Üretim şekli açısından da iyotlu tuz ve iyotsuz tuz arasında farklar bulunabilir. İyotsuz tuz üretimi, rafine edilen sofra tuzu üretimi ile neredeyse aynıdır. Aradaki tek fark, iyotsuz tuza iyot ilave işleminin yapılmamasıdır. İyotsuz tuz üretilirken de içerisine çeşitli kimyasal maddeler eklenir. Bu maddeler iyotsuz tuzu sağlıksız bir forma sokar.

İyotlu tuzun üretimi her zaman rafine tuz ile yanı değildir. Rafine edilen iyotlu tuzların yanı sıra, rafine edilmeden üretilen doğal iyotlu tuzlar da bulunmaktadır. Bu tuzlar, doğal kaynaklardan elde edilir ve içerisine katkı maddesi eklenmeden doğal üretim yöntemleri kullanılarak üretilir. Bu nedenle eğer iyotlu tuz kullanılacaksa rafine tuzlardan uzak durarak doğal tuzları tercih etmek, iyot ilavesinin doğal olarak yapıldığından emin olduğumuz tuzları kullanmak daha doğru bir seçenek olacaktır.

Tüm bunlara bakıldığında iyotlu tuz mu iyotsuz tuz mu daha sağlıklı sorusunun cevabı aslında hemen hemen belli oluyor. İyot hem sağlığımız için faydalı bir mineral hem de iyotlu tuzun doğal seçeneklerini bulmak mümkün. Katkı maddesi eklenmemiş iyotsuz tuz bulmak ise oldukça zor. Kısacası özel durumlar haricinde iyotlu tuz, iyotsuz tuzdan daha sağlıklı demek çok da yanlış olmayacaktır.

Daha detaylı bilgi için iyotun faydaları adlı yazımıza ulaşabilirsiniz.

İyotsuz Tuz Nerelerde Bulunur?

İyotsuz tuz, bazı markalar tarafından üretilen bir tuz çeşididir. Bu ürünler gıda mağazalarında, bazı zincir marketlerde veya online pazaryeri platformlarında satışa sunulmaktadır. Eğer iyotsuz tuz kullanmayı tercih ediyorsanız bu noktalarda iyotsuz tuz seçeneklerini bulabilirsiniz.

İyotsuz Tuzu Kimler Kullanır? 

İyot sağlığımız için faydalı bir mineraldir ve genellikle toplumda yetersiz iyot alımı bir problemdir. Besinlerden yeterli iyot alımını sağlayamadığımız için uzmanlar genellikle iyotlu tuz kullanımını önermektedir. Ancak bazı sağlık problemleri iyotsuz tuz kullanımını gerekli kılmaktadır. Özellikle tiroid problemi olan bireyler, tiroid hormonunun düzenlenmesi için iyotsuz tuz kullanımını tercih edebilirler. Bazı tiroid kanseri tedavilerinde de radyoaktif iyot kullanılmaktadır. Böyle durumlarda bireyler iyot alımını sınırlamak için iyotsuz tuz tercih edebilirler. Hamilelik sırasında da bazen fazla iyot alımı tavsiye edilmeyebilir. Hamileler doktorlarının da önerileri dahilinde iyotsuz tuz kullanımını tercih edebilmektedirler.

Paylaş: