Salamura Nedir? Nasıl Yapılır?

Salamura Nedir? Nasıl Yapılır?

Salamura, uzun süre bozulmadan saklanmak istenen yiyeceklerin, tuzlu su çözeltisi içinde bekletilerek saklama ve lezzetlendirme yöntemidir. Salamura işlemi, gıda sektöründe sıklıkla kullanılan bir konserveleme işlemi olmasının yanı sıra yapım kolaylığı sebebiyle evde de sıklıkla kullanılır. Genellikle et, balık ve sebzelerin korunması için kullanılan bir yöntemdir. Yoğun bir tuzlu çözelti içerisinde bekletilen gıdalar, bir süre sonra tuzundan arınması için yıkanır ve tüketmeye hazır hale gelir. 

Salamura Nedir?

  • Salamura yapımı, yiyeceklerin tazeliği bozulmadan saklamak için tercih edilen bir saklama yöntemidir. 
  • Buzdolabı ve derin dondurucu gibi yiyeceklerin uzun süre saklanacağı teknolojilerin olmadığı eski dönemlerde gıdaların uzun süre bozulmadan dayanması için bulunmuş ilk işlemlerden biridir. 
  • Salamura işlemi bir nevi konserve yapma işlemidir.
  • Gıda endüstrilerinde ve evde uygulanabilen bir yöntemdir.
  • Salamura suyu, tuz ve su karışımı ile yapılır.
  • Et, balık, zeytin ve peynir gibi gıdalar salamura kullanımı için uygun gıdalardır.
  • Tuz, yiyeceğin lezzetini zenginleştirir.

Salamura Nasıl Yapılır? 

Salamura yapımı oldukça pratik bir işlemdir. 

  • Salamura yapılacak malzemeler hazırlanır. 
  • Yiyecekler iyice temizlenir, kurutulur ve uygun boyutlarda doğranır.
  • Yiyecekler ile birleştirmek üzere, su ve uygun bir salamura tuzu karıştırılır. İyi bir sonuç almak için tuz oranını doğru ayarlamak bu noktada önemlidir. Az miktarda tuz kullanmak gıdaların yumuşamasına sebebiyet verir. Salamura suyu iin 1 litre suya 2 tepeleme yemek kaşığı tuz kullanmak yeterlidir. Böylece yoğun bir tuzlu çözelti elde edilir. Salamura suyu aromatik otlarla zenginleştirilebilir.
  • Malzemeler uygun bir kaba alınır, hazırlanan tuzlu çözelti üzerine eklenir ve kapağı kapatılır ve güneş görmeyen kuru ve serin bir yerde saklanır.
  • Tuzlu karışım, yiyeceğin içine nüfuz edene kadar bekletilir. Bu süre yiyeceğin cinsine göre değişmektedir.
  • Son aşama olarak bekleme süresi dolan yiyecekler durulanır ve tüketmeye hazır hale gelir. Bu aşamada yiyeceklerin tuzundan iyice arındırılması gerekmektedir. Aksi takdirde aşırı miktarda tuz içerebilirler.

Salamura Ne İşe Yarar?

Salamura işlemi, uzun süre yiyeceklerin tazeliği korumak üzere yapılan bir konserve yapma yöntemidir. Yaz sebzelerini kış ayında, kış sebzelerini ise yaz ayında organik bir şekilde tüketmeyi sağlar. Yiyecekler tuz ve su çözeltisi içinde bekletilir. Tuzun su çekme özelliği sayesinde, yiyeceklerin içindeki su salamura yapımı sürecinde azalır. Bu da mikroorganizmaların büyümesi için gerekli olan ortamı bozar. Bu sayede, yiyeceğin dayanıklılık süresi uzar. Salamura kullanımı, uzun süre tazeliğini koruması açısından kolaylık sağlar. Bunun yanı sıra tuz, yiyeceğin suyunu çektiği için, yiyeceklerin lezzeti yoğunlaşır.

Salamura Zararlı mıdır? 

Salamura, yiyecekleri uzun süre korumak ve lezzetlendirmek için sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Fakat, birtakım negatif etkileri olabilir. Salamura işlemini yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekildedir:

  • Salamura işlemi esnasında tuz miktarına dikkat etmek gerekmektedir. Aşırı tuz eklenmesi tüketim sonrası böbrek ve kalp rahatsızlıklarına ve sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir. Tuzu kontrollü kullanmak bu aşamada oldukça önemlidir. 
  • Salamura yapılacak malzemenin, doğal ve sağlıklı tuzla yapılmasını tavsiye etmektedir. Aksi takdirde işlenmiş tuzlardaki yüksek sodyum tuz içeriği, yüksek tansiyon, böbrek rahatsızlıkları veya kalp problemleri gibi sağlık sorunlarını tetikleyebilir. 

Salamura Hangi Gıdalar ile Yapılabilir?  

Salamura çeşitleri açısından oldukça zengindir ve pek çok gıda ile yapılabilir. Esasında 3 ana malzemeden oluşur. Tuz, su ve salamura olacak gıda. Salamura çeşitleri, kişisel tercihlere göre şekillenebilir. Salamuralı yemek tarifleri için şunlar örnek verilebilir; 

  • Asma yaprağı: Asma yaprakları, özellikle zeytinyağlı dolmalarda kullanılmak üzere hazırlanır. Güneş görmeyen serin bir yerde 10 gün bekletilir.
  • Zeytin: Zeytinler, sıklıkla salamura yapılan gıdalardan biridir. Zeytinler kırılarak veya kesilerek tuzlu su çözeltisinde 6-7 ay bekletilir.
  • Et: Et ürünlerinin tadını değiştirdiği için yapılması pek tercih edilmez. Daha çok gıda fabrikalarında sığır eti, kuzu eti, tavuk eti ve hindi eti gibi salamuraya uygun et çeşitlerinin korunması üzere hazırlanır. 
  • Turşu: Turşu yapımında kullanılan tüm sebzeler, salamura yönteminde de turşu haline getirilebilir. Genellikle sirke ile aromalandırma tercih edilir.
  • Peynir: Peynirlere bu işlem ile birlikte lezzet açısından zenginleşir. Bundan dolayı sıklıkla tercih edilir. Peynirin çeşidinden çeşidine değişse de salamursa süreci ortalama 3 aydır.

Salamura Yapımı için Hangi Tuz Kullanılmalı?

Salamura yapımında öncelikle doğal kaynaklı ve rafine edilmemiş tuzları tercih etmek oldukça önemlidir. Pek çok tuz ile salamura yapılabilir ancak en doğru seçim salamura tuzu kullanmaktır.  İri taneli doğal ve sağlıklı granül tuzları, salamuranın gıdaya daha iyi işlemesini sağlar. Sağlıklı bir hayat için, tuz tüketimini kontrol etmek ve rafine edilmemiş doğal tuzları tercih etmek oldukça önemlidir. Mayi salamura tuzları, rafine edilmediği için içerisinde nem önleyici ve beyazlatıcı gibi kimyasal maddeler içermez. Lityum, vanadyum, demir, magnezyum ve kalsiyum gibi insan sağlığına faydalı 84 farklı mineral bulundurur. Erimeyen madde oranı 0’dır. İyot ilavesi yapılmamıştır. Bu sayede salamura işleminin kalitesini artırır ve daha iyi bir lezzet sağlar.

Mayi Salamura Tuzunuz Keşfet

Paylaş: