1250TL üzeri ücretsiz kargo
1250TL üzeri ücretsiz kargo
1250TL üzeri ücretsiz kargo
Rafine Tuz Nedir? Zararları Nelerdir?

Rafine Tuz Nedir? Zararları Nelerdir?

Rafine sofra tuzu, doğal tuzun işlenerek saflaştırıldığı bir tuz çeşididir. Rafine işlemi sırasında tuz yüksek ısıya maruz kalır ve içerisinde beyazlatıcı, topaklanma önleyici gibi çeşitli kimyasal maddeler eklenir. Rafine işlemi sonrasında tuz, beyaz ve homojen bir görünüm kazanır. Ancak, rafine işlemi sırasında tuzun doğal mineral ve element içeriği de azalır. Bu nedenle, rafine sofra tuzu, sadece sodyum ve klorür içeren bir ürün haline gelir.

Rafine tuzun aşırı tüketimi, içerisindeki kimyasal maddeler ve düşük mineral oranı nedeniyle sağlık sorunlarına neden olabilir. Aşırı kullanımı, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları ve böbrek sorunları gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, sağlıklı bir yaşam tarzı için doğal tuz kullanımı önemlidir.

Daha sağlıklı bir alternatif olarak, kaynak tuzu gibi daha doğal tuzlar tercih edilebilir. Bu tuzlar, doğal olarak oluşan mineral ve elementlerin yanı sıra daha az sodyum içerirler. Sonuç olarak, sağlıklı beslenme için daha iyi bir seçenektirler.

Rafine Sofra Tuzu Nedir?

Rafine sofra tuzu, endüstriyel işlem süreci ile doğal tuzun saflaştırıldığı ve beyazlaştırıldığı bir tuz çeşididir. Bu işlem sırasında tuzun doğal mineralleri ve eser elementleri büyük ölçüde ortadan kalkar. Genellikle deniz ve göl gibi tuz kaynaklarından elde edilen tuzun, kimyasal işlemlerden geçirilmesi ile üretilir. Bu kaynaklar çevre kirliliğine maruz kalan ve içerisinde mikroplastik ve ağır metal gibi zararlı maddeler bulunduran kaynaklardır. Ayrıca çevre kirliliği nedeniyle kurutulan tuzun renginde grilik görülebilir. Üretilen bu tuzlar rafine edilirken içerisinde beyazlatıcı, akışkanlığı artırıcı, topaklanma önleyici gibi kimyasal maddeler eklenerek tuzu bir miktar temizlemek amaçlanır. Ancak eklenen bu kimyasal maddeler sağlığımıza ciddi zararlar verebilir.

Rafine kaya tuzu da deniz veya göl tuzlarından farklı değildir. Kaya tuzu rafine edilirken aynı rafinasyon işlemleri ve adımları uygulanır. Rafine işlemi sırasında mineral değerlerini kaybeden ve içerisinde sağlığa zararlı kimyasal maddeler eklenen rafine kaya tuzu tüketilmesi tavsiye edilmeyen tuz çeşitlerindendir.

Rafine Tuz Nasıl Elde Edilir?

Rafine sofra tuzu, endüstriyel bir işlem süreci ile doğal tuzun işlenmesiyle elde edilir. İşlem, öncelikle doğal tuzun büyük endüstriyel cihazlarla ezilmesi ve öğütülmesi ile başlar. Ardından tuz, çözülme tanklarına yerleştirilir ve suyla karıştırılır. Bu aşamada içerisinde beyazlatıcı, topaklanma önleyici gibi kimyasal maddeler eklenebilir ve tuzun içindeki mineral ve elementler suya karışarak çözünür. Daha sonra, çözelti, filtreleme, buharlaştırma ve kristalleşme aşamalarından geçirilerek saflaştırılır. Sonuç olarak, beyaz, homojen ve saflaştırılmış rafine sofra tuzu elde edilir. Ancak, bu işlem sırasında tuzun doğal mineralleri ve eser elementleri büyük ölçüde kaybolur. İçerisine eklenen kimyasal maddelerden dolayı da tuz, besleyiciliğini kaybeder ve sağlığımıza zarar verecek konuma gelir. Rafine tuz kullanımı içerisindeki maddeler nedeni ile zamanla çeşitli sağlık problemlerine yol açabilir. 

Rafine tuzun zararları
Rafine tuzun zararları

Rafine Tuz Zararları

Rafine tuz, sadece sodyum ve klorür içerir ve aşırı tüketimi birçok sağlık sorununa yol açabilir. İçerisinde beyazlatıcı, akışkanlığı artırıcı, topaklanma önleyici gibi sağlığımıza zarar verici kimyasal maddeler içeren rafine tuz kullanımı;

● yüksek tansiyon,

● kalp hastalıkları,

● böbrek sorunları

● ödem

gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bunun yanı sıra, rafine tablet tuz kullanımı da yaygındır ve bu tür tuzun aşırı tüketimi, mide rahatsızlıkları ve sindirim problemlerine neden olabilir.

Rafine Tuza Alternatifler Olarak Kullanabileceğiniz Tuzlar

Rafine tuz, saflaştırma işlemi sırasında doğal minerallerin ve eser elementlerin büyük ölçüde kaybedildiği bir tuz türüdür. Kullanımı yerine kaynak tuzu gibi doğal tuzlar tercih edilebilir. Kaynak tuzu yer altından sıvı halde çıkan ve çevre kirliliğinden etkilenmediği için dünyanın en kaliteli tuz çeşidi olarak kabul edilen bir tuz türüdür. Güneşte kurutularak üretilen kaynak tuzunun mineral değerleri diğer tuzlardan daha yüksektir. Kaya tuzu ve himalaya tuzu da yine doğal tuzlar olarak kabul edilen ve rafine tuz yerine tercih edilebilecek tuz çeşitlerindendir. Bu tuz çeşitleri tuz mağazalarından genelde kepçelerle çıkarılır. Rafine edilmeden üretildikleri için içerisinde sağlığa zarar verecek katkı maddeleri bulundurmaz. Mineral değerleri de rafine edilen tuzlara oranla çok daha yüksektir.

Paylaş: