Kereviz Tuzu (Tozu) Nedir? Hangi Alanlarda Kullanılır?

Kereviz Tuzu (Tozu) Nedir? Hangi Alanlarda Kullanılır?

Kereviz tuzu (tozu), kerevizin sap kısımlarının kurutulması ve öğütülmesi ile üretilen bir baharat çeşididir. Yemeklerde doğal bir tatlandırıcı olarak tuz ile karıştırılarak veya tek başına kullanılabilmektedir.  Kereviz tuzu pek çok et, tavuk, balık, çorba çeşitleri ve salatalarda yemeğe lezzet katmak amacıyla kullanılabilmektedir. 

Kereviz Tuzu Nedir?

Kereviz tuzu, kereviz sebzesinin sapından veya yapraklarından üretilen bir baharat çeşididir. Güzelce yıkanan yaprak ve saplar, hijyenik ve uygun koşullarda kurutularak kereviz tozu üretilir. Üretilen bu toz çok sayıda yemeği lezzetlendirmek amacıyla kullanılabilir. Kereviz sapı tozu, yemeklere aromatik bir tat vermek için kullanılabilen besleyici bir baharattır. Tek başına kullanılabileceği gibi, doğal ve sağlıklı tuz çeşitleriyle karıştırılarak da kullanılabilmektedir. Kereviz yaprağı tozu kavanozda ağzı kapalı bir şekilde muhafaza edilebilmektedir.

Kereviz Tuzu Nasıl Üretilmektedir? 

Kereviz tuzu, hazır olarak satılmasının yanı sıra evde kendiniz de üretebileceğiniz harika bir besindir. Peki kereviz tozu nasıl yapılır? Kereviz tozu, kerevizin yapraklarından, saplarından veya tohumlarından üretilebilmektedir. Evde kereviz yemeği yaparken soyduğunuz kerevizlerin yapraklarını ve saplarını ayırın. Bu yaprak ve sapları dilerseniz karıştırarak, dilerseniz de ayrı ayrı kereviz tuzu yapımında kullanabilirsiniz. Güzelce yıkayıp temizlediğiniz yaprak ve sapları 180 derece fanlı ayarda çalışan fırında 10 dakika kurutun. Kurutma işlemi tamamlandıktan sonra fırından çıkarın ve güzelce öğütün. Kereviz tozu kullanıma hazır. Dilerseniz direkt olarak bu şekilde yemeklerinize, dilerseniz de kaynak tuzu ile karıştırarak kullanabilirsiniz.

Normal Tuz ile Kereviz Tuzu Arasındaki Farklar Nelerdir?

Normal tuz ile kereviz tuzu arasındaki en büyük fark tabi ki tuzu oluşturan maddelerdir. Normal tuzun kimyasal bileşeni sodyum ve klor mineralleri iken kereviz tuzu, kereviz bitkisinin sap, yaprak veya tohum kısımlarından üretilir. Normal tuz, yaşayan bir maddeden üretilmediği için organik olarak değil, doğallık olarak değerlendirilirken kereviz tuzu, bitkiden elde edildiği için organik olarak da değerlendirilebilmektedir.

Kereviz Tuzu Nerelerde ve Nasıl Kullanılır?

Kereviz tuzu tek başına veya kaynak tuzu ile karıştırılarak yemeklerde kullanılabilmektedir. Kereviz tozu çok yoğun aromatik bir tada sahip olduğu için kullanırken dikkatli ve kontrollü olmak gerekir. Peki kereviz tozu nerelerde kullanılır?

  • Patates püreleri kereviz tozu kullanımı için oldukça güzel bir seçenektir. Patatese aromatik ve farklı bir tat katar.
  • Çocuklar için özel hazırlanan makarna vb besinlerin, besleyiciliğini artırmak için kereviz tuzu tercih edilebilir.
  • Bebek maması hazırlarken az miktarda eklenerek mamanın besin değerini artırmak için kullanılabilir.
  •  Katı gıdaya geçiş dönemindeki çocukların yemeklerine besin değerini artırmak için az miktarda kullanılabilir.
  • Et, tavuk, köfte, salata gibi yemeklerin soslarında, aromatik bir tat katmak için kullanılabilir.
  • Tüm çorba çeşitlerinde aromatik ve farklı bir tat katmak amacıyla kullanılabilir.

Kereviz Tuzunun Faydaları Nelerdir?

Kereviz tuzu direkt olarak kereviz bitkisinin sapı, yaprakları veya tohumlarından üretilen bir tuz çeşidi olduğu için kerevizin sağladığı tüm faydaları bünyesinde barındırır. Peki kereviz tozu faydaları nelerdir?

  • Kereviz bünyesinde bulundurduğu organik sodyum sayesinde vücudumuzun sodyum ihtiyacını karşılamaya katkı sağlar. Bu da kalsiyum emilimine yardımcı olurken aynı zamanda kan akışını dengeler.
  • Vücuda yeterli düzeyde alınan organik sodyum, karbondioksidin daha kolay bir şekilde dışarı atılmasını sağlar.
  • Kereviz sapı tozu, içerdiği demir minerali sayesinde kan hücrelerinin oksijenlenmesine katkı sağlar.
  • İçerdiği antioksidanlar sayesinde oksidatif stresin azaltılmasına yardımcı olur.
  • Kereviz yaprağı tozu, bağırsaktaki faydalı bakterileri besleyerek sindirim sistemine fayda sağlar.

Kereviz Tuzu Zayıflatır mı?

Çeşitli besinlerin zayıflamaya etkisi olup olmadığı tartışma konularından birisidir. Peki kereviz tozu zayıflatır mı? Öncelikle hiçbir besin maddesinin tek başına zayıflama gibi bir etki yaratması beklenmemelidir. Zayıflama sürecinde dengeli ve doğru beslenme büyük öneme sahiptir. Kereviz tuzu da sağlıklı ve besleyici içeriği sayesinde öğünlerin besin değerlerini artırmaya yardımcı olur. Ayrıca vücudu toksinler temizlemeye de yardımcı olduğu için zayıflama sürecinde tüketilebilecek besinlerden birisi olma özelliği taşımaktadır.

Yemeklerde kullanımının yanı sıra zayıflama amacıyla kereviz tozu detoksu yapılarak da kullanılabilmektedir. Kereviz tozu detoksu, yemekten yarım saat önce sıcak su veya süte kereviz tozu karıştırılarak hazırlanan bir detoks türüdür. Detoks bazı bireylerde işe yararken bazılarında sonuç vermeyebilir. Bu durum kişinin bünyesine ve beslenme şekline göre değişiklik göstermektedir. Kereviz tuzunu zayıflama sürecinde öğünlerinize dahil etmek beslenmenizi destekleyecektir.

Kereviz Tuzu Zararlı mı?

Kereviz tuzu, doğal sodyum içeriği sayesinde tek başına veya kaynak tuzu ile karıştırılarak kullanılabilen bitkisel bir tuzdur. İçerisindeki organik sodyum, vücudumuzun sodyum ihtiyacını karşılama noktasında fayda sağlasa da her besinde olduğu gibi kereviz tuzu da fazla tüketimde zararlı olabilmektedir. Bu zararlardan bazılarına değinecek olursak;

  • Hamilelik döneminde kereviz tüketilirken dikkatli olunması gerekmektedir. Bu durum kereviz tozu için de geçerlidir. Hamilelerin kereviz tuzu tüketmeden önce doktora danışması doğru bir yol olacaktır çünkü kereviz rahim kasılmalarını artırıcı özelliğe sahiptir.
  • Kereviz vücuttan su atma özelliğine sahiptir. İshal sorunu olanların kereviz tozu kullanması önerilmez.
  • Kerevize alerjisi bulunan bireyler kereviz tuzunu da tüketmekten kaçınmalıdırlar.
Paylaş: