750 TL üzeri ücretsiz kargo
750 TL üzeri ücretsiz kargo
750 TL üzeri ücretsiz kargo
İsli (Tütsülenmiş) Tuz Nedir? Nasıl Yapılır?

İsli (Tütsülenmiş) Tuz Nedir? Nasıl Yapılır?

İsli tuz, normal tuzun meşe, elma, kiraz gibi farklı ağaç türlerinden odunlar kullanılarak tütsülenmesi ile üretilen aromatik bir tuz çeşididir. Geniş bir kaba alınan ve güzelce yayılan tuz, tercih edilen odun türü ile 6 saatten 12 saate kadar tütsülenir. Tütsüleme işlemi sonucunda dumanlı ve derin bir aromaya sahip olan isli tuz, tazeliğini ve lezzetini koruması için serin, kuru bir ortamda ve ağzı sıkıca kapatılan bir kap içerisinde saklanmalıdır.

İsli (Tütsülenmiş) Tuz Nedir?

İsli tuz, çeşitli odun türleri kullanılarak 6 – 12 saatte tütsülenen aromatik bir tuz çeşididir. Tütsülenme sırasında odun dumanı ile temas eden tuz, isli bir tat ve kokuya sahip olur. Genellikle et, balık, sebze veya barbekü yemeklerinde kullanılan karakteristik bir tuz türüdür. Tütsülenmiş tuz yemeğe daha dumanlı bir lezzet verir. Bu özelliği sayesinde daha çok barbekü yapımında kullanımı tercih edilir. Ancak barbekü dışında sebzelere dumanlı bir lezzet verilmek istenen zamanlarda da rahatlıkla tercih edilmektedir.

Tuz Nasıl Tütsülenir?

Tuz tütsüleme işlemi kolay ancak uzun süren bir işlemdir. Tütsüleme işlemine başlamadan önce tütsülenmek istenen tuz, geniş ve düz bir tepsiye ince bir tabaka halinde yayılır. Yüzey alanının geniş olması, tuzun daha iyi tütsülenmesini sağlayacaktır.  Tütsüleme işlemi için aromatik bir ağaç türünden odunlar kullanılmalıdır. Tütsüleme işleminde sıklıkla kullanılan odun türleri elma, kiraz, meşe gibi ağaçlardan elde edilen odunlardır. Tütsüleme işlemi, düşük sıcaklıkta ve uzun sürede gerçekleştirilir. Böylece duman, tuz tanelerine daha yoğun bir şekilde nüfuz eder. Tütsüleme işlemi genellikle 6 – 12 saat arasında gerçekleştirilir.

İsli Tuz Nasıl Yapılır?

İsli tuz, odun dumanında tuzun tütsülenmesi ile yapılır. Meşe, kiraz, elma gibi ağaçlardan elde edilen aromatik odunların dumanı kullanılarak tuz tütsülenir. Seçilen odun türü, tuza kazandırılmak istenen aromaya göre değişiklik gösterir. Tuzun tütsülenme süresi yine tuza verilmek istenen aromanın yoğunluğuna göre ayarlanır. Daha yoğun aromalar için daha uzun süreli tütsüleme işlemi gerçekleştirilir.

Tütsülenmiş Tuz Nerelerde Kullanılır?

Tütsülenmiş tuz, et, balık, sebze yemekleri, çorba, sos ve daha pek çok yemekte kullanılır. İsli tuz, farklı aroması, dumanlı ve yoğun tadı ile pek çok yemekte lezzeti farklı bir noktaya taşımaya yardımcı olur. Çoğunlukla ızgara ve fırında pişirilen et ve balık yemeklerinde kullanılır. Bu sayede et ve balıklara daha dumanlı ve ekstra bir aroma kazandırılır.

Et ve balık yemeklerinin yanı sıra tütsülenmiş tuz, sebzelere de oldukça güzel ve farklı bir lezzet katar. Fırında, ızgarada veya haşlama yöntemi ile pişirilen sebzelere eklenen isli tuz, sebzelere daha dumanlı bir tat katarak sebze yemeklerini farklı bir noktaya taşır.

Çorbalar ve soslarda da kullanılabilen tütsülenmiş tuz, özellikle domates içeren soslara veya barbekü soslarında tütsülenmiş tuz çok güzel bir dokunuş olacaktır. Et, tavuk veya balık marinasyonunda kullanılan sosların içerisine de tütsülenmiş tuz eklemesi yapmak, yemeğe dumanlı bir tat kazandıracaktır.

Yaratıcı tatlar ortaya çıkarmak isteyenler için tütsülenmiş tuz tatlılarda da kullanılabilmektedir. Özellikle karamel veya çikolata yoğunluklu tatlılara oldukça yakışan isli tuz, tatlı anlayışını farklı bir boyuta taşıyabilir.

Kısaca tütsülenmiş tuz, farklı bir aroma ve dumanlı bir tat elde edilmek istenen hemen hemen her yemekte kullanılabilecek farklı ve özel bir tuz çeşididir. Ancak kullanırken miktarı dikkatli bir şekilde ayarlamak gerekmektedir. Güçlü bir aromaya sahip olan tütsülenmiş tuz kademe kademe artırılarak yemeğe eklenebilir.

Tütsülenmiş Tuzlara Alternatifler Olabilecek Seçenekler

Farklı aromalara sahip tuzların yemeklerde kullanılma amaçları yemeğe farklı bir aroma kazandırmaktır. Tütsülenmiş tuz, yemeklere dumanlı bir aroma kazandırmada etkili bir tuz çeşididir. Tütsülenmiş tuz kullanılmayan zamanlarda yemeklere farklı aroma ve lezzetler kazandırmak için farklı yöntem veya ürünler tercih edilebilir.

Yemeklerine isli tat kazandırmak isteyenler için ilk akla gelen yöntem yemeğin kömür veya odun ateşinde pişirilerek hazırlanmasıdır. Bunun dışında yemek yaparken tütsülenmiş tuz yerine tütsülenmiş yağlar, tütsülenmiş biber, tütsülenmiş paprika gibi farklı ürünler de tercih edilebilir.

Dumanlı tat dışında yemeklere farklı lezzetler kazandırmak için yemek yaparken farklı baharatlar ve baharat karışımları denenebilir. Mayi Tuz ürünleri arasında yemeklere farklı aroma ve lezzet sağlayarak pek çok ürün bulunmaktadır. Bu ürünlerden en çok dikkat çekeni olarak trüflü tuzlar gösterilebilir. Trüflü tuz içerisinde kurutulmuş trüf mantarı parçaları ve trüf aroması bulunan yoğun lezzete sahip bir tuz çeşididir. Tütsülenmiş tuzda olduğu gibi et yemekleri sebze yemeklerine farklı bir lezzet katmak için tercih edilen gurme bir tuz çeşididir.

Trüflü tuz dışında Mayi Tuz ürünleri arasında yer alan ve yemeğin lezzetini artırmada oldukça etkili bir diğer tuz çeşidi ise karışık baharatlı tuzdur. Bu ürün içerisinde bulundurduğu birden fazla baharat çeşidi ile pek çok yemeğe yakışmaktadır. Ürünün içerisinde bulunan baharatlar ışınlama işlemi yapılmadan üretilen baharatlar olduğu için sağlığa çok daha faydalıdır.

Paylaş: