Evde Kolay ve Lezzetli Sarımsaklı Ekmek Tarifi
Sarımsaklı ekmek, kolay yapılışı ve lezzeti ile evde yapılabilecek enfes bir tarif. Her öğünde tüketime uygun olan sarımsaklı ekmek sadece birkaç malzeme ile evde kolayca yapılabilmektedir.
Intermintent fasting yani aralıklı oruç, aslında sanılanın aksine kilo vermek için uygulanan bir diyet türü değil, bir yaşam biçimidir. Kilo vermek için intermitent fasting yapanların yanı sıra, yaşam tarzlarını basitleştirmek ve daha sağlıklı olabilmek için intermitent fasting yapan kişiler de vardır.
Temel olarak intermitent fasting, 8 saat beslenme 16 saat aç kalma üzerine kurulmuş bir düzen ile uygulanır. 16 saatlik açlık süresince yemek yenmez ancak sıvı tüketilebilir. Kişi aç ve tok kalacağı süreleri kendi bünyesine göre ayarlayabilir. Burada spesifik olarak belirlenmiş saatler yoktur.
Intermintent fasting ‘de uygulanması gereken herhangi bir diyet listesi bulunmaz ve porsiyon takibi gibi faktörler yer almaz. Intermitent fasting, sadece beslenme saatlerinin düzenlenmesi ile uygulanmaktadır. Bu nedenle bir diyetten daha çok yaşam tarzı değişikliğidir.
Temel olarak 16 saat açlık 8 saat tokluk şeklinde uygulansa da farklı intermitent fasting uygulamaları da vardır. Bunlardan kısaca bahsedecek olursak;
Kişiler bu yöntemlerden kendilerine en uygun olanı seçerek intermitent fasting yaşam biçimini kısa veya uzun vadeli şekilde uygulayabilirler.
Intermitent fasting uygulamasına başlamak isteyen kişilerin ilk yapması gereken şey, bir uzmana danışarak bu uygulamanın kendisi için uygun olduğundan emin olması gerekmektedir. Sonrasında ise intermitent fasting uygulamaya başlamadan önce yapılması gereken en temel ve gerekli şey, diyet uzunluğuna ve uygulanacak olan yönteme karar vermektir. İkinci en önemli şey ise, intermitent fasting uygulaması sırasında günlük aktivelerin daha öncesinde olduğu gibi normal düzeninde devam ettirilmesidir. Intermitent fasting uygulaması sırasında su tüketimi büyük önem taşımaktadır. Aç geçirilen süre boyunca sıvı alımında herhangi bir kısıtlama yapılmamalıdır. Kahve, çay gibi içecekler isteğe bağlı olarak tüketilebilir.
Intermitent fasting uygulamaya karar veren kişiler, bu yaşam biçimine alışmak için kendilerine en az bir ay süre vermelidirler. Ancak rahatsız hissedildiği noktada uygulamaya ara verilmesi ve vücudun ihtiyaçlarının dinlenerek sürece devam edilmesi büyük önem taşımaktadır. Kişiler rahatsız hissettikleri durumlarda kendilerini intermitent fasting uygulamasına devam etmek için zorlamamalıdırlar.
Intermitent fasting uygulaması sırasında sağlıklı besinlerin tüketilmesine özen gösterildiği sürece bu uygulama sağlığımıza olumlu katkılar sağlar. Yenilen yiyecekler kısıtlandığı için sağlıksız atıştırmalıklar ve şeker oranı yüksek ara öğünler kontrol altına alınmış olur. Ayrıca intermitent fasting uygulaması, insülin dengelenmesine de yardımcı olur. Kötü kolesterol seviyesinin düşmesi ve iyi kolesterol seviyesinin artması gibi faydaları da bulunmaktadır. Üstelik intermitent fasting uygulamasının kalp ve beyin gibi temel organların sağlığını desteklediğine yönelik çalışmalar da bulunmaktadır.