Tablet Tuzu Nedir? Hangi Alanlarda Kullanılır?

Tablet Tuzu Nedir? Hangi Alanlarda Kullanılır?

Tablet tuz, suyun sertliğinin fazla olduğu alanlarda suyu yumuşatma amacıyla kullanılan bir tuz çeşididir.  Sofra tuzunun preslenerek sıkıştırılması ile üretilen tablet şeklindeki bu tuz, su ile temas eden ekipmanları kireçten daha az etkilenmesini sağlamak için tercih edilir.

Sert su, kullanılan cihazlarda zamanla kireç birikmesine neden olarak cihazın performansını olumsuz etkileyebilir. Ayrıca sabun, deterjan gibi temizlik malzemelerinin etkisini azaltmaktadır. Tablet tuz suyun sertliğini kırarak kirecin olumsuz etkilerini minimuma indirir.

Tablet Tuzu Nedir?

Tablet tuz, genellikle sodyum klorid adı verilen normal sofra tuzunun preslenerek sıkıştırılması ile üretilen tuz çeşididir. Tablet tuz, suyun yumuşatılması amacıyla evlerde, endüstriyel işletmelerde, sağlık kuruluşlarında, sulama ve tarım gibi alanlarda su yumuşatma sistemlerine eklenerek kullanılır. İyon değiştirici reçine yatakları içeren bu sistemler suyun sertliği azaltarak daha yumuşak bir su elde edilmesini sağlar. Tablet tuzu ise bu cihazların regenerasyonu için kullanılır.

Tablet Tuz Nasıl Üretilmektedir? 

Tablet tuz genellikle deniz tuzundan veya yeraltı kaynaklarından elde edilen tuzlar kullanılarak üretilir. Elde edilen bu tuzlar öncelikle temizleme işleminden geçirilir. Homojen bir yapı elde etmek için tuza öğütme işlemi uygulanarak inceltilebilir. Elde edilen bu tuz, özel presleme makineleri ile preslenerek yüksek basınç ile tablet formunda şekillendirilir. Tablet formu verildikten sonra dayanıklılığını artırmak için kurutma işlemi uygulanır. So0n olarak paketleme işlemi gerçekleştirildikten sonra uygun koşullarda saklanır.

Normal Tuz ile Tablet Tuz Arasındaki Farklar Nelerdir?

Tablet tuz, her ne kadar sofra tuzu kullanılarak üretilse de ikisi arasında pek çok fark bulunmaktadır. İçerik bakımından benzer özellikler taşıyan tablet tuz ve sofra tuzu arasındaki farklara değinecek olursak;

  • İki tuz çeşidi arasındaki en belirgin fark tabi ki fiziksel formlarıdır. Normal tuz tane tane ve öğütülmüş şekilde oluşur ve suda kolaylıkla çözünür. Tablet tuz ise küçük tabletler şeklinde satılan tuz, daha yoğun ve sıkıştırılmış şekildedir ve suda çözünmesi normal tuzdan daha uzun sürmektedir.
  • Tablet tuz ve normal tuz arasındaki farklardan biri de kullanım alanlarıdır. Normal tuz yemeklerde kullanılan ve yenilerek tüketilen bir tuz çeşidi iken tablet tuz, suyun yumuşatılması amacıyla elektronik cihazlarda kullanılır.

Tablet Tuzu Hangi Alanlarda Kullanılır?

Sert suyun yumuşatılması ve kirecin olumsuz etkilerinin minimuma indirilmesi amacıyla kullanılan tablet tuz, pek çok alanda kullanılmaktadır. Peki tablet tuzu hangi alanlarda kullanılır?

  • Tablet tuzun kullanım alanları ile ilgili ilk akla gelen yerlerden birisi evlerdir. Sudaki kireç zamanla evdeki elektronik aletlerin performansını olumsuz etkileyerek eşyalara zarar verir ve gerekli verimi alamamamıza neden olur. Ev su yumuşatma sistemlerinde kullanılan tablet tuz, eşyalarımızı suyun kirecinden korurken temizlik ve kişisel bakımda daha faydalı bir kullanım sağlar.
  • Kimyasal üretim, gıda üretimi ve enerji üretimi gibi endüstriyel ölçekte su kullanılan işletmelerde sert suyun neden olduğu problemlerin önüne geçmek için tablet tuz kullanılır.
  • Otel ve restoranlarda daha hizmet sunmak ve ekipmanlarını sert suyun zararlarından korumak için tablet tuzu kullanmaktadır.
  • Özellikle hassas testlerin yapıldığı hastane ve laboratuvarlarda sert suyun kalitesini artırmak için tablet tuz kullanılmaktadır.
  • Sulama sistemlerini sert suyun etkilerinden korumak ve bitkilere zarar vermesinin önüne geçmek için tarım ve sulama alanında da tablet tuzu kullanılmaktadır.

Tablet Tuzun Faydaları Nelerdir?

Suyun sertliğini kırmak için kullanılan tablet tuzu pek çok alanda fayda sağlamaktadır. Peki tablet tuzun faydaları nelerdir?

  • Suyun sertliğini azaltan tablet tuzu, borular, su ısıtıcıları, ev aletleri ve diğer su ile temas eden ekipmanlarda kireç birikmesini önler.
  • Suyun sertliğinin kırılması, temizlik malzemelerinden alınan verimi artırır ve daha etkili bir temizlik deneyimi sağlar.
  • Su ısıtıcılar ve kazanlar gibi su ısıtma ekipmanlarında kireç birikimini önleyerek enerji verimliliği sağlar.
  • Suyla temas eden endüstriyel makinelerin ve ev aletlerinin kireçten etkilenerek zarar görmesini önler.
  • Yumuşatılmış tuz ile temizlik yapmak temizlik ve kişisel bakım ürünlerinin daha az kullanılmasını sağlayarak atıkların azalmasına yardımcı olur.

Tablet Tuzun Zararları Nelerdir?

Tablet tuz suyun yumuşamasını sağlayarak pek çok alanda fayda sağlasa da bazı zararları da olabilir. Peki tablet tuzu zararları nelerdir?

  • Temel bileşeni sodyum klorid olan tablet tuzu, suyun sodyum oranını artırabilir. Yüksek sodyum bazı sağlık problemlerine sahip bireyler için tehlikeli olabilir.
  • Regenerasyon işleminde kullanılan tuzlu suyun çevreye doğal sulara dökülmesi çevresel açıdan olumsuz etkilere yol açabilir.
  • Tablet tuzun fazla kullanımı suyun fazla yumuşamasına sebep olabilir. Bu da bazı ekipmanlarda performansı olumsuz etkileyebilir.
Paylaş: