Siyah Tuz (Kara Tuz) Nedir? Hangi Alanlarda Kullanılır?

Siyah Tuz (Kara Tuz) Nedir? Hangi Alanlarda Kullanılır?

Kala namak olarak da bilinen siyah tuz, genellikle Hindistan veya Himalaya bölgesinde üretilen ve genellikle Asya ve Hint mutfağında sıkça kullanılan bir tuz çeşididir. Doğal olarak kükürtlü, yumurta kokusuna sahip olan kara tuz, vegan ve vejeteryan beslenmede yumurtanın tadını taklit etmek amacıyla kullanılır.  Aromatik özelliği sayesinde bazı soğuk yemek ve salatalarda kullanılır.

Siyah Tuz Nedir?

Genellikle Hindistan veya Himalaya bölgesinde üretilen siyah tuz, doğal bir kaya tuzu çeşididir. Mineral açısından zengin olan kala namak, renginin gri veya morumsu siyah olmasından dolayı siyah tuz olarak adlandırılmaktadır. Kara tuz, diğer tuzlardan farklı olarak karakteristik kükürtlü ve hafif yumurta kokusuna sahiptir.  Siyah tuz, hafif yumurta kokusunu içerisinde bulunan bol miktarda sülfürden almaktadır.

Siyah Tuz Nasıl Üretilmektedir? 

Kala namak, genellikle Güney Asya ülkelerinde doğal olarak bulunan tuz kaynaklarından üretilir. Hindistan ve Himalaya bölgesinde doğal olarak siyah halde bulunan tuz kaynaklarından üretilebileceği gibi, pembe Himalaya Tuzunun farklı teknikler kullanılarak siyah hale getirilmesi ile de üretilebilir. Bu teknikte tuz kaynaklarından elde edilen tuz, hindistan cevizi kabuğu gibi sülfür açısından zengin doğal baharat ve çeşitli malzemeler tuzun içerisine eklenir. Hazırlanan bu karışım belirli bir sıcaklıkta kontrollü bir şekilde ısıtılır. Bu işlem sırasında eklenen malzemelerde bulunan sülfür, tuzun içeriğine işler. Sonuç olarak tuz, karakteristik siyah rengine ve kükürtlü yumurta kokusuna sahip olur.

Siyah Tuz Ne İşe Yarar?

Siyah tuz, genellikle Asya ve Hint mutfağında sıkça tercih edilen bir tuz çeşididir. Yemeklerde kullanımının yanı sıra farklı amaçlarla da kullanılabilmektedir. Peki siyah tuz ne işe yarar?

  • Siyah tuz, kükürtlü yumurta kokusuna sahip olması nedeniyle vegan beslenmede yumurta tadı ve kokusunu taklit etmede kullanılır.
  • Kala namak, Hint alternatif tıp sistemi olan Ayurveda’da önemli bir yere sahiptir. Şifacılar, siyah tuzun tıbbi faydalara sahip olduğuna inanırlar.
  • Kara tuz, yağlı ve akneli ciltlere fayda sağladığı düşüncesi ile merhem, sabun ve cilt temizleme ürünleri gibi kozmetik ürünlerin yapımında da sıkça kullanılır.
  • Saç uzamasını destekleyen mineraller içermesi nedeniyle saç bakım ürünleri ve şampuanların yapımında kullanılabilir.

Siyah Tuz Hangi Alanlarda Kullanılır?

Siyah tuz, diğer tuz çeşitleri kadar bilinmese de özellikle Hint, Asya, Pakistan, Bangladeş ve Nepal mutfaklarında sıkça tercih edilen yaygın bir tuz çeşididir. Peki siyah tuz hangi alanlarda kullanılır?

  • Özellikle vegan ve vejeteryan beslenmede, yemeklerde yumurta tadını ve kokusunu taklit etmek amacıyla kara tuz kullanılabilir. Kara tuzun kükürtlü yumurta kokusu yemeklerde yumurta hissiyatı vermek için sıkça tercih edilmektedir.
  • Hindistan’da chaat adı verilen sokak lezzetlerine farklı bir tat ve aroma vermek amacıyla tercih edilir.
  • Özellikte Hint mutfağında, tandır yemeklerine farklı bir lezzet ve aroma katmak için kala namak sıkça tercih edilir.
  • Ayurvedik adı verilen Hintlere özgü alternatif tıp yöntemlerinde de siyah tuz sıkça kullanılır. İçerdiği mineraller sayesinde sağlığa faydaları olduğu düşünülür ve çeşitli tedavi yöntemlerinde siyah tuz tercih edilir.
  • Yüksek mineral değerleri sayesinde özellikle şampuan, saç kremi gibi kozmetik ürünlerin içeriğine eklenerek, saçların daha hızlı uzamasını ve daha sağlıklı olmasını sağlamak amaçlanır.
  • Yağlı ve sivilceli ciltler için de cildi pürüzleştirmek amacıyla kozmetik ürünlerin içerisine eklenerek siyah tuz sabunu, merhem, cilt temizleme ürünleri gibi ürünlerin üretiminde sıklıkla tercih edilir.

Siyah Tuzun Faydaları Nelerdir?

Siyah tuz, yemeklerde yumurta tadını taklit etmek amacıyla kullanılsa da zengin mineral içeriği ile sağlığımız için de çeşitli faydaları bulunmaktadır. Bunlara değinecek olursak;

Siyah tuz faydaları:

  • Yoğun sülfür içeriği sayesinde kala namak, bazı insanlar tarafından sindirim sistemini düzenlemek, kabızlığı gidermek, gaz problemlerini hafifletmek gibi bağırsak problemleri için tercih edilmektedir.
  • Geleneksel Hindistan tıp uygulaması olan Ayurveda’da kullanılan kara tuz, içerdiği mineraller nedeniyle çeşitli tedavi yöntemlerinde tercih edilir.
  • Yüksek mineral değerleri sayesinde, vücudun mineral ihtiyacını desteklemeye yardımcı olur.

Siyah Tuz Zararlı mı?

Yüksek mineral ve sülfür oranı sayesinde sağlığa çeşitli faydaları olduğu düşünülen siyah tuz, fazla kullanımı sonucunda çeşitli zararlar da verebilir.

  • İçerdiği sodyum oranı nedeniyle aşırı tüketimi sonucunda yüksek tansiyon, böbrek hastalıkları, baş ağrısı gibi sorunlara yol açabilir.
  • İçerdiği yüksek kükürt fazla kullanımda dikkat dağınıklığı, baş dönmesi, cil kızarıklığı ve renginde değişme, baş ağrısı, yorgunluk ve daha pek çok sağlık problemine neden olabilmektedir.
  • Kükürt miktarı nedeniyle kara tuz, akne tedavisi ve ilaç kullanımı sırasında kullanılmaması gereken bir tuz çeşididir.
  • Kükürt alerjik bir madde olduğu için kullanırken dikkatli olunmalı, herhangi bir alerjik reaksiyonda siyah tuz kullanımı bırakılmalıdır.
Paylaş: